Northug – en norsk legende

Petter Northug

Petter Northug fra Mosvik i Nord-Trønderlag er fortsatt kun 29 år, men har siden gjennombruddet som skiløper i 2006 blitt en norsk legende. Han er ikke bare blitt et forbilde for barn og ungdom på godt og vondt, men har også blitt en person mange nordmenn kan identifisere seg med. Vi ønsker å presse oss like mye som ham, vise følelser – og ingen har gjort svenskene mer frustrert enn Petter Northug Jr.

En aktiv oppvekst og pappa som trener

Petter vokste opp i Mosvik sammen med brødrene lillebrødrene Tomas og Even. Hele søskenflokken var aktive idrettsutøvere i tidlig alder, tett fulgt opp av pappa John. Dette har også ført til søskenrivalisering. I 2002 flyttet en 16 år gammel Petter Northug til Steinkjer for å starte på skigymnas der, og kun fire år etterpå slo han gjennom i internasjonal langrenn. I dag kjenner vi ham som verdens råeste spurter. Under VM i Sapporo i 2007 vant Northug sin første store gullmedalje, i stafetten hvor han fikk lov til å gå sisteetappen for det norske laget. Det vi fikk se på TV-skjermen var en kommende stjerne, som ved kun få tak med stavene fikk et forsprang på over 50 meter. Petter Northug har vunnet til sammen 16 medaljer i VM og OL, hvor 11 av medaljene er gull.

Petter Northug (1)

Kontroversiell som få

Det er ikke alltid de beste idrettsutøverne som blir husket best. Det er ofte de kontroversielle, bøllene, som f.eks. Zlatan Ibrahimovic som er kjent fra fotballbanen, som blir husket. Petter Northug har vist at han både er kontroversiell, men han er også best. Han liker å stå på sine egne meninger og det har blitt vist gang på gang at ingen kan styre ham, hverken som person eller idrettsutøver. Derfor blir han ofte støttet av næringslivstopper hver gang det blåser rundt ham – det er slik det er å bli best. Fokus, modus og innstilling. Til og med næringslivstoppene kjenner seg igjen i det harde arbeidet som ligger bak. I 2011 ble VM arrangert i Oslo. Petter hadde som vanlig vært i media og slengt kommentarer til svenskene. Før dette VM-et var man usikker på om formen var like god som før. Petter knuste all motstand og sto på den flotte seierspallen utenfor Universitetsplassen hele fire ganger med gull rundt halsen. Det var ingen tvil, Petter Northug ville bli husket, han var best. Han var verdensmester.

Elsker poker

I flere intervjuer med Petter Northug forteller at han var tappet for energi etter VM og andre store mesterskap, og innrømmer at medaljene har kostet mye. Han fremstår ofte som en rolig karakter, og Northug har fortalt at kunsten er å slappe helt av og tenke på helt noe annet enn langrenn. Han har aldri lagt skjul på at han elsker å spille poker, selv om det ikke alltid har blitt tatt så godt imot av verken pressen, landslaget eller de ulike sponsorene. Han kom i søkelyset i forbindelse med at han ble sponset i eventer arrangert av PokerStars, og har også vært med i både poker-NM og store turneringer i bl.a. Las Vegas.

Petter_Northug

Etter VM i Falun i 2015, hvor Petter Northug vant hele fire gull, ble han et stort forbilde for det norske folk og alle langrennsutøvere over hele verden. Petter hadde hatt et turbulent år bak seg, men da han vant den klassiske fem-mila bøyde de fleste kritikerne seg i støvet. Nå har jo poker blitt et lovlig spill også i Norge, så kanskje han en dag også vil bli en av verdens beste pokerspiller. Ingen blir overrasket hvis det skjer. Siste ord er ikke skrevet om legenden Petter Northug Jr, som garantert blir å se på seierspallen i flere år fremover.